Koliini - elintärkeä ravintoaine, joka sinun pitäisi tuntea, mutta josta et ehkä ole kuullut
Koliini - mikä se on? Lyhyesti sanottuna se on vitamiinin kaltainen ravintoaine, jota esiintyy luonnollisesti esimerkiksi kananmunan keltuaisessa, hiivassa, lihassa, sisäelimissä ja vihanneksissa. Kehosi pystyy tuottamaan punaisen lihan sisältämää metioniiniaminohappoa itse.
Mitä se tekee elimistössä?
Lääkäri Knut Flytlien, joka on kirjoittanut kirjan Vitamiinit (Nye Vitamin Revolusjonen), mukaan koliini on tärkeä solun seinien rakentamiselle sekä keskushermoston kehittymiselle ja ylläpitämiselle, koska se auttaa muodostamaan aivojen välittäjäainetta asetyylikoliinia. Sillä on myös tärkeä rooli rasvan ja kolesterolin hyödyntämisessä, sillä se osallistuu rasvan varastoinnin säätelyyn maksassa.
EU on hyväksynyt 3 terveysväittämää, jotka perustuvat vähintään 82,5 mg:n koliinilisän vuorokausiannokseen:
- Koliini edistää normaalia rasva-aineenvaihduntaa.
- Koliini edistää maksan toiminnan pysymistä normaalina.
- Koliini edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa.
Kenen pitäisi ottaa ravintolisää?
Kasvissyöjillä, vegaaneilla ja paljon alkoholia nauttivilla voi olla suurempi riski koliinin puutokseen. Koliinin puutos voi lisätä maksan vajaatoiminnan vaaraa ja se voi vaikuttaa myös muistiin.
Lähteet: Dr.Knut Flytlie, Nye Vitaminrevolusjonen,AkerBiomarine: superbakrill.com,Nutr.Review - Choline:An essential Nutrient for public health, Tv2.no.